Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i użytkowali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, aby zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. kawa parzona czy z ekspresu Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również dobrego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film