uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

We współczesności uczulenia pokarmowe występują częściej niż w latach ubiegłych. Na szczęście rozpoznawanie tego typu stanów także stoi na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do głównych symptomów, które mogą wzbudzić zaniepokojenie należą: bóle jamy brzusznej, brak łaknienia, często występujące rozwolnienie, wymioty, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek nietolerancji na gluten może występować też anemia spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Rzecz jasna nie trzeba, aby doświadczać powyższych symptomów. Istnieje przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu diagnozę konieczne mogą być zmiany diety, a co z tym związane – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu musimy wykluczyć wiele rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: produkty zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten powinny pamiętać też o dokładnym przeglądaniu składów produktów przetworzonych. Ważne jest też unikanie konsumpcji takich dań, co do których nie mamy wiadomości na temat składu. Zarówno w przypadku pożywienia, jak i preparatów leczniczych.

O celiakii jej objawach leczeniu i przyczynach dowiesz się z lektury naszego artykułu
Różnorodne stabilizatory niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Bezglutenowe pożywienie są współcześnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w większych sklepach. Prócz tego dużo piekarnii prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu wypieki. W jadłospisie korzystnie umieścić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej formie. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu także można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet unikanie słodyczy. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wybieraniu żywności oraz substancji leczniczych.

Dodaj komentarz